Szuka és kan kutya
ivartalanítás

Előzze meg a nem kívánt almot és az ivaros kutyák egészségét veszélyeztető betegségeket ivartalanítással!

Bejelentkezés, információ: +36 30 943 9898

Az ivartalanítás előnyei

null
Az ivarzással járó nyugtalanság megszűnik
Az ivaros állatokban folyamatosan dolgoznak a szaporodásra késztető ösztönök. Ez egyfajta stresszforrás a kutyáknak, hiszen természetes igényét nem tudja kielégíteni.
null
Szökés és az ezzel járó súlyos balesetek elkerülése
Az ivaros állatok hajlamosak egészen kreatív módokon kiszabadulni, az első pontban említett ösztönök miatt. A kan kutyák ivarzó szukát érezve például: átugranak, átmásznak a kerítésen, kiássák magukat alatta, elszaladnak, miközben beállunk az autóval. A megszökött állatot elüthetik, összeverekedhet más kutyával, esetleg emberre támadhat.
null
Nem kívánt szaporulat megelőzése
Számtalan kóbor és befogott állat van, akik gazdikra várnak. Emellett egy alom felnevelése magas költségekkel jár, illetve sok időt követel a gazditól.
null
Ragaszkodóbb és kedvesebb állat
A kutyák pozitív értelemben nem nőnek fel: játékosak és jámborak maradhatnak.

A legnagyobb előnye az ivartalanításnak, hogy megelőzhetünk vele súlyos betegségeket legyen szó szuka vagy kan kutyáról.

Az ivartalanítással megelőzhető betegségek szuka kutyáknál

Petefészekdaganat

A petefészekdaganat lehet hormontermelő vagy nem hormontermelő. Az előbbi ritkább, azonban pyometrát, ismertebb néven gennyes méhgyulladást okoz. (Erről lentebb olvashat.)

A nem hormontermelő petefészekdaganat gyakoribb, sokáig tünetmentes majd a környező szerveket elnyomva, változatos klinikai tüneteket (depresszió, étvágytalanság, a veseműködés és vízháztartás zavara, hasvízkór) okoz. A műtéti eltávolítás általában elegendő, nem hajlamos áttétképzésre.

Emlődaganat

Nagyon gyakori megbetegedése az ivaros szuka kutyáknál az emlődaganat. Áttétképzésre hajlamos, viszonylag gyorsan növő daganat típus, amely teljes (elsőre) egyoldali emlőléc eltávolítással gyógyítható. A beavatkozás megközelítőleg 50.000-80.000 Ft/oldal*. A műtéti seb óriási: a mellkas elejétől egészen a lábak közéig tart a vágás.

Az emlőléc eltávolítás mellett szükséges az ivartalanítás is, hogy ne alakuljon ki újabb emlődaganat. A fenti költségett az ivartalanítás ára is növeli.

A gyógyulás lassú és fajdalmas, akár 2 hónap is lehet. A gyógyulást követőn a legtöbb esetben a másik oldali emlőlécet is el kell távolítani az áttétképzés miatt.

Ha az emlők mellett a mellkasban is megjelenik az áttét műtéti úton nem gyógyítható a betegség.


*Az egyoldoli emlőléc eltávolítás árát 2021. júniusban tettük közé. Az aktuális árainkról érdeklődjön állatkórházunkban.

Méh- és hüvelydaganatok

Több típusú méh- és hüvelydagantok alakulhatnak ki szuka kutyákban. Ezek lehetnek jó vagy rosszindulatúak. Áttétképzésre való hajlam a típustúl függ.

A jóindulatú daganatok műtéti eltávolítása, ivartalanítással kombinálva, általában teljes gyógyuláshoz vezet. Bizonyos esetekben kemoterápia is szükséges lehet.

Pyometra (gennyes méhgyulladás)

Idős kutyákban tüzelés után 2-3 hónappal jelentkezik a gennyes méhgyulladás. Tipikus tünetei: sok ivás, gyakori vizelés, rossz vagy elfekvő állapot, hasi fájdalom, de különféle egyéb tünetekkel is járhat.

Elsősorban az idősödő kor miatti hormonális felborulás okozza, emiatt kifejezett váladéktermelés van a méhben, ami a méhnyakon át ürül. A tüzelés vége felé a méhnyak fokozatosan záródik, ilyenkor fogékonyabb a felszálló fertőzésekre. Ha bakteriális felülfertőződés történik a méhben, a normális méhváladék gennyes tartalommá válik.

Két formája van: nyitott és zárt (a méhszáj állapota alapján). A nyitott pyometra szerencsésebb,  mivel a gennyes tartalom a külvilág felé ürül, könnyebb észrevenni.

Zárt pyometra esetén a méhszáj zárva van, a gennyes tartalom a zárt méhben gyűlik, folyamatosan kitöltve azt.

Legfőbb veszélyei:

 1. a gennyel telt méhszarv az eredeti, ceruzavastagságú méretéről akár alkar méretűre is kitágulhat a benne gyűlő folyadéktól. Ekkorra a fala annyira elvékonyodik, hogy egyszerűen elpattanhat, a gennyel teli, fertőző tartalom pedig a hasüregbe ürül. Ez olyan akut hasi traumát okoz, amely azonnali életveszélyes állapottal jár,
 2. pyometra esetén a méh tele van különféle toxinokkal, melyek a méhfal keringésével felszívódnak és bekerülnek a véráramba. Ez megviseli a májat, a vesét, az egész testet, szervi elégtelenségeket és általános rossz állapotot okozva.

A pyometra túlélési esélye még sikeres műtéti eltávolítás (teljes méheltávolítás) után sem 100% a hátramaradó károsodások miatt. Még ha az utána lévő kritikus pár napot túl és éli a kutya, akkor is előfordulhat akár, hogy a hátralévő életében vese vagy májkímélő diétára, speciális étrendkiegészítőkre, rendszeres állatorvosi kontrollra és kezelésre fog szorulni.

Az ivartalanítással megelőzhető betegségek kan kutyáknál

Heredaganat

A heredaganatok az ivaros kan kutyákat leggyakrabban érintő betegség. 7 év feletti kutyáknál jelentősen növekszik az esetszám. A heredaganat lehet áttétképzésre hajlamos vagy nem hajlamos. Kiemelt figyelmet kell fordítani a rejtett heréjű egyedekre, mivel a daganat kialakulásának esélye akár 15-ször magasabb.

Prosztata elváltozás

A prosztata elváltozásaiért a hím nemi hormon felelős, ami megnagyobbodást, gyulladást, cisztát okozhat. Mindezek érinthetik a környező szerveket: húgycső, végbél, gát.

Leggyakoribb tünetei a húgycsőből történő vércsepegtetés (ez lehet a vizeléstől független is), nehezített vizelet- és bélsárürítés. Súlyos esetben az ágyéktájéki fájdalomtól szenvedhet a kutya. Az elváltozás hormonfüggő, így a végleges megoldást az ivartalanítás jelenti.

Mikor ajánlott az ivartalanítás?

Kan kutyákat 6 hónapos kortól várjuk ivartalanításra.
Szuka kutyáknál az első tüzelést követő (6-12 hónapos korban jelentkezik) második hónaptól javallott.

Bízza ránk kedvencét!

 • Megfelelő tapasztalat

  Heti rendszerességel végzünk ivartalanítást szuka és kan kutyákon is, így a beavatkozás rutinműtétnek számít az állatkórházban.

 • Korszerű műtő

  Korszerű altatógéppel felszerelt műtőben, folyamatos monitorozás mellett történik az ivartalanítás.

 • Teljeskörű felügyelet

  Műtét után az állatot teljes ébredéséig felügyeljük, kedvencét kizárólag ébredés után adjuk haza.

 • Pontgyűjtő kártya

  Az ivartalanítás +1 pecsétet ér az állatkórházban. Az összegyűjtött pecséteket kedvezményre válthatja be.

Ivartalanítás ára

Kérjük árainkról érdeklődjön telefonon vagy személyesen!

Információ és időpont
+36 30 943 9898