1. tévhit:

A nőstény kutyáknak és macskáknak legalább egyszer elleniük kell

A kutyák és macskák esetén is a párzás mindössze a hormonok által kiváltott viselkedési inger. Kedélyállapotukat, boldogságuk mértékét nem befolyásolja, ha ellés és utódok nélkül élik le életüket.

Ráadásul az ellés fájdalommal és stresszel jár a nőstény kutyák és macskák számára. Bizonyos esetekben komplikáció is felléphet, amely akár az anyaállat vagy a kölykök életébe is kerülhet.

2. tévhit:

Az ivartalanított állatok elhíznak

Az elhízás nem az ivartalanítás következménye! Általában elmondható, hogy kedvenceink hízása a mozgásszegény életmód és a túltáplálás miatt alakul ki.

Fontos, hogy mindig a megfelelő minőségű és mennyiségű tápot kapjon kutyája vagy cicája. Gyakori, hogy a jutalomfalatok és az asztalról lepottyant finomságok nincsenek a napi fejadagból kivonva, így jóval több kalóriát visz be kedvence. Továbbá a rendszeres testmozgás, fizikai fárasztás is kiemelten fontos a hét minden napján.

Azonban bizonyos egyedek- és fajták hajlamosabbak az elhízásra, ráadásul egyes egyedeknél az ivartalanítást követően a kutyák és macskák energiaszükséglete csökken.

Ha ugyanazt és ugyanannyi tápot kap kutyája vagy cicádjamint a műtét előtt, akkor valóban nőhet kedvence testsúlya. Javasoljuk, hogy a beavatkozás után nagyjából 10%-kal kevesebb mennyiségű tápot, vagy kifejezetten az ivartalanított állatok számára gyártott eleséget kínáljon neki.

3. tévhit:

Az állat viselkedése, természete negatív irányba változik

Az állat alaptermészete ivartalanítás után nem- vagy kis mértékben változik meg. Elsősorban a párzási időszakban megjelenő ösztönök enyhülnek. Például csökkenek a kutyák és macskák

  • agresszióra való hajlama,
  • territoriális viselkedése,
  • csavargási kedve,
  • jelölő és ivarzó magatartása.

Bizonyos egyedeknél kifejezetten pozitív viselkedési változásokat eredményez az ivartalanítás. Gyakori, hogy sokkal nyugodtabbá, barátságosabbá válnak a kedvencek, fennálló magatartási problémák enyhülnek, megszűnnek.

Várható, hogy ivartalanítás után kedvence sokkal ragaszkodóbb lesz.
4. tévhit:

Az összes születendő kölyöknek lehet gazdit találni

Magyarországon a becslések szerint évente több százezer olyan kölyökkutya-, macska születik, amelyek menhelyre, gyepmesteri telepre, legrosszabb esetben utcára kerülnek.

2017-ben 99 gyepmesteri telep 26 percenként fogadott egy újabb kóbor ebet, a Szabad a gazdi 2018-as adatai alapján.

A felelős állattartás alapelve szerint minden kutya- és macskagazdának gondoskodnia kell kedvence utódjairól. Azonban az utódok felnevelése magas költséggel és sok időráfordítással jár. Aki nem teheti meg, hogy egy kisebb vagyont költ kedvence kölykeire, illetve biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű figyelmet, annak az egyedüli hatékony módszert, az ivartalanítást ajánljuk.

5. tévhit:

Az ivartalanítás az állat csonkítása

Ivartalanítás során a hím állatot herélik, a nőstény macskák esetén eltávolítja legalább a petefészkeket, szuka kutyánál pedig mind a méhet, mind a petefészkeket. Ennek ellenére mégsem beszélhetünk csonkításról, mivel az állat életminősége nem romlik, sőt bizonyos betegségek meg is előzhetőek az ivartalanítással kutyáknál és macskáknál egyaránt.. Ez a csonkító jelzővel illett beavatkozás kedvencünk számára inkább előnnyel jár, mint hátránnyal.

Ha a fentiek ellenére halogatta kedvence ivartalanítását ne várjon tovább! Várjuk kutyáját, cicáját ivartalanításra. Bővebb információért kattintson a lenti bejegyzésekre!