Mi az a szívférgesség?

A szívférgességet a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg faj okozza, amely főként a kutyákra és macskákra veszélyes.

A szívféreg jelenléte sokáig tünetmentes, később fáradékonyság, egyre súlyosbodó légzési nehézség, majd szívelégtelenség alakulhat ki, amely az állat elhullásához vezethet.

A szívférgesség terjedése

A szívféregességet szúnyogok terjesztik, minden esetben fertőzött szúnyog csípése kell a megbetegedéshez. Amerikában és a Mediterráneumban régóta okoz megbetegedéseket.

Magyarországon 2010-ben még csak behurcolt eseteket jelentettek, azonban a globális felmelegedés miatt mára egyre gyakrabban mutatják ki idehaza is. Az ország egyes régióiban akár a 10-20%-ot is elérheti a fertőzöttség mértéke.

Gödöllői állatkórházunkban is évről-évre folyamatosan a szívférgességgel fertőződött esetek száma.

A szívféreg fejlődése, szívférgesség kialakulása

A kutyában kifejlődött felnőtt féreg rengeteg kis lárvát (L1 – mikrofilária) szül, melyek a vérkeringésbe kerülve arra várnak, hogy egy szúnyog felszívja őket. A szúnyogba került lárvák kb. 2 hét alatt fertőzőképes L3 alakká érnek.

Ezek az L3 stádiumú lárvák a szúnyog következő vérszívásával jutnak be a végleges gazda testébe, ami védekezés hiányában az Ön kutyája is lehet. Itt több stádiumot fejlődve a szövetekben haladva jutnak el a tüdőig kb. 1,5-2 hónap alatt, ahol a kisebb erekben válnak ivaréretté a fertőződéstől számított 6-9 hónap alatt. Súlyos fertőzöttség esetén a szívben is megtelepednek.

A kifejlett férgek 5-7 évig is élnek. Az ivarérett nőstény férgek elkezdik a lárvák (L1) “termelését” és a kör kezdődik elölről.

A szívférgesség tünetei, kártétele

A tüdőben megtelepedő férgek számos elváltozást okoznak a tüdő szöveteiben. Közvetlen kártételük mellett a gazdaszervezet immunrendszere is folyamatos munkában van, mely számos kóros elváltozást okoz egyrészt a tüdő állományában, de úgynevezett immunkomplexek képződése miatt távoli szervekben (pl. vese, máj) is. Ezen felül a szívférgességgel együtt jár egy szimbionta baktérium fajjal – Wolbachia pipientis – mely szintén sok kárt okoz.

Hosszú ideig tünetmentes lehet a fertőzés. Ne adjon esélyt a szívféregességenk! Kérjen időpontot szívféreg szűrésre! 

Tünetek

  • fokozódó fáradékonyság,
  • időnkénti köhögés,
  • étvágytalanság.

A szívféreg okozta megbetegedés súlyosságát és szövődményeit befolyásolják

  • a kifejlődő férgek száma,
  • a kutya immunrendszerének reakciója,
  • a fertőzöttség fennállásának hossza,
  • a kutya méretéte.

Kisebb testű kutyákban sokkal súlyosabb tünetek mutatkozhatnak.

A kórfolyamat előrehaladtával – ahogy a tüdő egyre inkább károsodik – a tünetek egyre súlyosabbak lesznek, majd következményesen a szív is károsodik.

Végső stádiumban a férgek megjelennek a szívüregekben is, kistestűekben akár el is tömhetik a jobb szívfelet.

A szívféreg emberre veszélyes?

A szívférgességet okozó Dirofilaria immitis nevű fonálféreg faj számára az ember nem megfelelő gazda, ezért nem tud kifejlődni, így szívférgességet az emberekben nem okoz. De a szúnyogok által bejuttatott lárvák a bőrbe vagy a tüdőbe eljutva gócokat okozhatnak, ami diagnosztikai nehézséget jelenthet.

Szívféreg szűrés, teszt

A nem múló köhögés, fáradékonyság esetén nem zárható ki a szívféreg fertőzöttség. Ilyen tünetek esetén mindig célszerű kivizsgáltatni a kutyát, mivel minél hamarabb sikerül elkezdeni a kezelést, annál jobb esély van a teljes gyógyulásra. Tünetmentes kedvencünket is ajánlott évente szűrésre vinni. Többféle módszer áll rendelkezésre a szűrésre, diagnosztizálásra.

Knott teszt

Ezzel a módszerrel az ivarérett férgek által a vérkeringésbe jutatott lárvákat (mikrofilária) tudjuk kimutatni. Hátránya, abból ered, hogy a lárvák száma hullámzóan változik.

Tavasszal-nyáron ill. esti szürkületben jelentősen több van belőlük, mintegy alkalmazkodva a szúnyogok aktivitásához. Ha nem szürkületi órákban vesszük a vért, akkor kisebb lárvaszám esetén fals negatív lehet.

Ezen kívül, amennyiben már adunk szívférgesség megelőzésére gyógyszereket, biztosan fals negatív lesz az eredmény, mivel ezek hatóanyagai az összes lárvát elpusztítják. Hátránya még, hogy ezzel a módszerrel a szívférgesség lárváit a bőrférgesség lárváitól nem lehet elkülöníteni.

Antigén teszt

Szerológiai teszt, amely a felnőtt ivarérett nőstények ellen termelt ellenanyagot mutatja ki a vérből. Időnként fals pozitív lehet egyéb élősködők jelenléte miatt, illetve fals negatív is lehet, ha még nincs elég ellenanyag, amit ki tudna mutatni.

PCR vizsgálat

A PCR vizsgálat legérzékenyebb és legdrágább diagnosztikai lehetőség, de akár már 1 lárvából is kimutathatja a betegséget. Általában megerősítésre használjuk, ha a Knott teszt és/vagy az antigén teszt pozitív. Továbbá alkalmas a szívférgesség és a vele rokon nálunk nagyon gyakori bőrférgesség elkülönítésére.

Ahhoz, hogy értékelhető eredményt kapjunk, legalább 1 lárva szükséges a vérben. Ha tehát a szívféreg éppen nem termel lárvákat, vagy már alkalmazunk preventív gyógyszereket, fals negatív eredményt fogunk kapni.

Szűrésre a Knott teszt és az antigén teszt együttes használata javasolt!

Szívféreg szűrés a Turul Állatkórházban

Ne hagyja ki kutyája egészsége érdekében! Aktuális árainkról érdeklődjön telefonon: +36 30 943 9898

Tudta? A szívféreg szűrés egy pecsétet ér a Turul Állatkórházban! Az összegyűjtött pecséteket kedvezményre válthatja be. Használja ki a lehetőséget, válassza a Turul Rendelőt!

Időpontfoglalás

Online: https://bit.ly/3bGPqKA
Telefonon: +36 30 943 9898

A szívférgesség kezelése

A pozitív tesztet követőn leggyakrabban szív-ultrahang vizsgálat szükséges, hogy képet kapjon a kezelő állatorvos a szívféreg mennyiségéről, helyéről, a fertőzöttség súlyosságáról. A vizsgálat éber állapotban történik, semmilyen fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár a kutya számára. Ez még kiegészülhet mellkas röntgennel és vérlabor.

A szív-ultrahang vizsgálathoz speciális ultrahang készülék szükséges, amely állatkórházunkban is elérhető.

Bővebb információért, időpontért hívja az állatkórházat: +36 30 943 9898

A gyógykezelés következő lépései:

  1. a kifejlett férgek elpusztítása,
  2. a termelődő mikrofiláriákat folyamatos írtása.

A kezelés nem egyszerű, és nem veszélytelen! Ezek mellett több hónapos és költséges folyamat.

A kifejlett férgek elpusztulva a vérkeringésbe kerülnek, ahol könnyen elakadnak, trombózist okozva. Minél előrehaladottabb a fertőzöttség, annál több kóros elváltozás alakul ki a szervezetben, annál nagyobb kockázattal jár.

Amikor már a férgek megjelennek a nagyobb tüdőerekben ill. a szívben – lehet alkalmazni ún. szívkatéteres eltávolítást, mely módszerrel a nagyobb férgeket ki lehet emelni a szervezetből. A katéteres eltávolítás nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, csupán a nagyobb férgeket lehet kiemelni a szervezetből, így csökkentve a végzetes trombózisok kialakulását. Azonban ezekben az esetekben már a beavatkozáshoz való altatás is komoly veszélyt jelenthet.

Minden esetben a betegség megelőzésére kell törekedni! A szívféreg szűrésre alkalmas teszt ára, a megelőzéshez használt tabletták vagy rácsepegtető oldatok árával együtt elenyésző a gyógykezelés árához képest.

Szívférgesség ellen, megelőzés

A szívférgességet megelőzéséhez kettős védelmet javasolunk.

1. Szívféreglárvák elpusztítása

A szívféreglárvák elpusztítására alkalmas szerek – általában tabletták – adagolása előtt kötelező a szívféreg szűrés. Ha lárva van a vérkeringésben és úgy kapja meg a kutya a tablettát, akkor az egyszerre elpusztult lárvák trombózist okozhatnak. Ennek megelőzésé miatt kell meggyőződni róla, hogy a kutya vérkeringésében nincsennek lárvák

Ha nincs lárva a vérben, akkor lehet alkalmazni ezeket a szereket, az előírásnak megfelelően – jellemzően havonta – adagolva képes megelőzni a betegség kialakulását.

2. Szúnyogok távol tartása

A szerek másik része a szúnyogokat tartja távol, az esélyét is megszüntetve, hogy fertőzött szúnyog csípje meg kedvencét.

Fontos tudni, hogy a szívférgesség ellen jelenleg oltás nem létezik! A fent említett védekezési módok nem helyettesíthetőek más eljárással.

A szívférgesség megelőzéséhez szükséges készítményeket vásárolja meg állatpatikánban!