Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Fülrühösség kezelése macska, kutya esetén

A fülrühösség a macskák egyik leggyakoribb fertőző betegsége. Legsúlyosabb formában a fiatal cicák szenvednek a kortól. Ennek ellenére a kutyák is megkaphatják a betegséget, mivel a napi érintkezés során a fülrüh könnyen terjed.

fülrühösség-fülatka-macska

A macskák és kutyák fülrühösségét leggyakrabban az Otodectes cynotis nevű rühatka okozza, mely egy apró, 8 lábú élősködő. Tápláléka a fülzsír, illetve a hallójáratban termelődő szerves törmelékek. A rühatka a hallójárat erős irritációját és gyulladását okozza, ami erős viszketéssel jár.

Amennyiben kedvence gyakran és intenzíven vakarja füleit, nagy valószínűséggel rühatkája van.

A fellépő irritáció miatt fokozottan termelődő fülzsír megfelelő közeget biztosít a baktériumoknak és gombáknak, így rövid időn belül vegyesen bakteriális és gombás fülgyulladás is kialakulhat. Fülrühösség esetén jellegzetes kávézaccra hasonlító fülváladék termelődik, mely a gazdi gondatlansága miatt akár a teljes hallójáratot is kitöltheti. Elhanyagolt esetben, kezelés nélkül középfülgyulladást is okozhat, mely komoly egyensúly zavarokhoz és gyógyíthatatlan elváltozásokhoz vezethet.

A fülrühösség minden esetben állatorvosi ellátást igénylő betegség!

A fülrühösség tünetei

  • állandó fülvakarás,
  • fejrázás,
  • fül környéki viszketés,
  • fájdalom,
  • barna törmelékes váladék a hallójáratban.
fülrühesség macska
fülrühesség okozója a fülatka

Fülatka kezelése, fülrühösség ellen

A diagnózis felállítását követően, gyakran nemcsak az atkák kiirtása a feladat, hanem a hallójárat szakszerű kitisztítása és a szövődményes gyulladások kezelése, valamint a fájdalom csökkentése.

Tilos a fülrühösséget házilag kezelni, minden esetben szükséges az állatorvosi ellátás!

A külső hallójáratot mindig szakszerűen és alaposan ki kell tisztítani, mivel az atkaellenes hatóanyagok a zsíros törmelékbe nem jutnak be, így az atkák könnyen el tudnak bújni előlük. Súlyosabb estekben a fültisztítás olyan hosszadalmas, vagy a hallójárat gyulladása miatt olyan fájdalmas, hogy az állatokat be kell bódítani a kezelés elvégzéshez.

A gyógykezelésre többféle fülrühesség elleni szer rendelkezésünkre áll:

  • rácseppentős spot-on készítmények,
  • helyileg a fülbe helyezhető atka ellenes hatóanyagot tartalmazó gélek, fülcseppek.

Utóbbiakról fontos tudni, hogy sérült dobhártya esetén kifejezetten károsak, toxikusak lehetnek, ezért a dobhártya épségéről a kezelőorvosnak mindig előzetesen meg kell győződnie.

A kezelést többször meg kell ismételni, és a háztartás összes állatát kezelni kell, ellenkező esetben könnyen kiújulhat a fertőzés.

Bármelyik tünet észlelése esetén forduljon állatorvosainkhoz! Foglaljon időpontot!

AszódGödöllőVeresegyház