Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Toklász okozta problémák

Megjött a jó idő, itt az ideje a hosszú nyári sétáknak, ezzel együtt kedvenceink több időt töltenek a kertben is. Ez több veszélyt is rejthet magában, amelyek közül most a toklászok által okozott problémákat emelnénk ki.

dog-279698_1280

A toklász az egérárpa nevű gyomnövény széteső kalászának egy darabja, amely könnyen megtapad kedvenceink szőrzetén, és szúrós végével szinte bárhova be tud fúródni. Kutyák és macskák esetében leggyakrabban a bőr alá – különösen a lábujjak közé, de testszerte mindenhova – fülbe, orrjáratokba, szembe, szájba, nemi szervekbe jut be a toklász.

A befúródást követően csakis egy irányba tud haladni: befelé, egyre mélyebbre, ugyanis hegyes, szerteágazó szálkái megakadályozzák a toklász kijutását. Az állat mozgása, a nyalogatás, vakarás, dörzsölés, fülrázás csak súlyosbítja a helyzetet, egyre beljebb juttatja az idegen testet, a toklászt, ez pedig a következő tünetekkel járhat: gennyes tályogok kialakulása, fejrázás, fülgyulladás, egyoldali orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, könnyezés.

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk kedvencünkön, javasolt minél előbb állatorvoshoz fordulni. Minél hamarabb vesszük észre a tüneteket, annál kisebb a toklász által okozott kár és egyszerűbb az eltávolítás.

Megelőzésképpen érdemes a toklászos területeket lehetőség szerint elkerülni, a kertet rendszeresen karbantartani, a szőrzetet minden séta után átnézni, hosszú szőrű kutyáknál a szőrt a fülből, lábujjak közül eltávolítani

Morzsi kutya a héten járt rendelőnkben, gazdája két nappal a látogatás előtt vette észre, hogy a kutya hevesen rázza a fejét, valamint vakarja a jobb fülét. A vizsgálat során már kívülről látszott a fülkagylón a nagy mennyiségű váladék, ami a jobb oldali külső hallójáratát kitöltötte, és a vizsgálat annyira fájdalmas volt, hogy éber állapotban nem lehetett kivitelezni, ezért a kutyust bebódítottuk. Így már mélyebbre tudtuk vezetni az otoszkópot, és megtaláltuk a hibást: az alábbi képen látható toklászt sikerült eltávolítani a fül mélyéről, ugyanis olyan mélyre fúródott a két nap alatt, hogy a dobhártyát is átlyukasztotta.

Morzsi egy hét múlva jön vissza kontrollra, otthoni kezelésre fültisztítást és fülcseppet írtunk neki elő.

toklásztoklász eltávolításatoklász okozta fülgyulladás