Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Tetvesség cicákban

A képen látható cicákat az utcáról fogadták örökbe, újdonsült gazdájuk első kivizsgálásra hozta el őket rendelőnkbe. Viszonylag jó általános állapotban voltak, de szőrükön számos fehér „pöttyöcskére” lettünk figyelmesek.

KG_tetves_cicák

Mintavétel után a mikroszkópban a következő képek fogadtak bennünket: a fenti képen egy leszakadt potrohú macska szőrtetű, az alsó képen egy szőrszálra erősített tetűpete, azaz serke látható.

serke

tetű

Négylábú kedvenceink életét nagyon sokféle külső- és belső parazitafaj keserítheti meg. Ezek közül bár nem a leggyakoribb, de igen kellemetlen élősködő a tetű. Egy adott tetűfaj csak egy adott állaton képes megtelepedni (külön tetve van a kutyáknak, macskáknak, embereknek stb.), egész életét ezen az egy gazdán tölti, rajta táplálkozik, szaporodik. A környezetben maximum 1-2 hét alatt elpusztulnak. Érdekesség, hogy míg macskáknak csak hámmal és váladékokkal táplálkozó szőrtetve van, addig kutyáknál előfordul valódi vérszívótetű is.

A tetvek az állatok közvetlen érintkezésével terjednek, ritkán ragályfogó tárgyak (pl. fésű, nyakörv) segíthetik átvitelüket. Az élősködők rendkívül irritálóak a gazda számára, viszketegséget, bőrgyulladást válthatnak ki, mely akár baktériumok közreműködésével tovább súlyosbodhat. Emberre szerencsére nem veszélyesek, mivel rajtunk más fajok telepednek csak meg.

Szerencsére a tetvesség könnyen gyógykezelhető, számos hatékony szer létezik, mely elpusztítja őket. Fontos, hogyha egy kedvencünknél bebizonyosodott a fertőzöttség, kezeljük az összes többi társát is, mert rajtuk is jelen lehet, és is elszaporodhat ez a parazita!