Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Szívférgesség (Dirofilaria immitis)

A szúnyogok által terjesztett szívférgesség már hazánkban is szedi áldozatait!

Napjainkban egyre többet hallani a szívférgességről, mely nagyon súlyos gondokat okozhat a kutyáknál. Régebben főként az amerikai kontinensre korlátozódott az előfordulása, de már akkor is előfordult mediterrán európai vidékeken (Spanyolország, Olaszország, Horvátország). Az elmúlt pár évben azonban megjelent Magyarországon is a szívférgesség, mind több fertőződést regisztrálnak hazánkban is. De mit is lehet tudni erről a betegségről? Kell tőle félni? Emberekre veszélyes?

szívférgességA kutyák szívférgességét egy parazita fonálféregfaj, a Dirofilaria immitis okozza. Úgynevezett vektor-betegség, egy közvetítő vektor-faj kell a fertőzéshez, mely ebben az esetben többféle szúnyogfaj. A szúnyog vérszívás során oltja be a fertőző lárvastádiumú férget, mely 2-3 hónap alatt érik prae-adult (fiatal felnőtt), majd újabb hónapok alatt szaporodni képes, peterakó adult (felnőtt) parazitává.  A felnőtt alakok – melyek akár 15-30 cm hosszúra is megnőhetnek – a szív jobb felében illetve a nagy vénákban helyezkednek el, így komoly keringési zavarokat okozhatnak. A petékből kikelő lárvák a kisebb erekbe vándorolnak, ahonnan a szúnyogokba jutnak vérszívás során.

Tünetek

Nagyszámú felnőtt féreg esetén heveny kórforma alakulhat ki. Ilyenkor a tünetek: hirtelen gyengeség, étvágytalanság, lefogyás, nehéz légzés, gyors szívverés, sokk, majd ezt követően 2-3 napon belül elhullással járhat. Idült kórforma esetén (ez a gyakoribb) a tüdőartériákban gyulladás, tüdőfibrózis, szívelégtelenség, magas vérnyomás, majd tüdőödéma, szívmegnagyobbodás, illetve pangásos szívelégtelenség alakul ki. A jellemzőbb tünetek lehetnek a nyugtalanság, fáradékonyság, száraz köhögés, orrvérzés, nehézlégzés, majd fokozatos lesoványodás. Előfordulhat a lárvális alakok „téves” szöveti vándorlása, így alkalmanként a férgek az elülső szemcsarnokba is elvándorolhatnak.

Emberi fertőzés

Emberben abortív fertőzést okoz, ami azt jelenti, hogy bár szívférgesség nem alakul ki, de aszívférgesség szúnyogok által bejuttatott lárvák a bőrbe vagy a tüdőbe eljutva gócokat okozhatnak, ami differenciál diagnosztikai nehézséget jelenthet, a tüdőbeli gócok akár rosszindulatú daganatoknak is tűnhetnek.

Kimutatás

Vérből a lárvális alakokat, ún. mikrofiláriakat lehet kimutatni. Az egyik ilyen módszer a vércsepp analízis, a másik, jóval pontosabb képet adó módszer a Knott-teszt. E módszerekkel csak a lárvák jelenlétét tudjuk igazolni. A Magyarországon nagyon gyakori rokonfaj –  Dirofilaria repens ún. bőrférgesség mikrofiláriái mikroszkóposan nem különíthetőek el a D. immitiséitől, így a mikrofilária „pozitív” állatokat szerológiailag is tesztelni kell, mellyel eldöntjük, vajon bőr vagy szívférgességgel állunk-e szemben.

Kezelés, megelőzés

A szívférgesség gyógykezelése nagyon nehéz és veszélyes, így inkább a megelőzésén van a hangsúly. A gyógykezelés csak kórházi körülmények között lehetséges, kortikoszteroid és oxigén támogatással, valamint „ketrec nyugalom” biztosításával. A kezelés hatására tüdőgyulladás és thromboembolia alakulhat ki az elpusztult férgek miatt.

Legfontosabb tehát a megelőzés, azaz, a még fiatal mikrofiláriák elpusztítása a vérkeringésben, mely Advocate vagy Stronghold rácsepegtető készítmények havi rendszeres használatával, vagy Milbemax tabletta havonkénti szedésével érhető el.

A szúnyogok elleni védekezés is nagyon fontos, melyet Advantix spot-on vagy Scalibor nyakörv használatával oldhatunk meg.

Javasoljuk a kutyák 3 havonta történő tesztelését mikrofiláriák jelenlétére.

Megelőzésként javasoljuk az Advantix spot-on használatát havi rendszerességgel, kombinálva Milbemax tablettával. Így nemcsak a szívférgesség ellen védekezünk, hanem megelőzzük a kullancsok által terjesztett betegségeket, valamint gondoskodunk a rendszeres féreghajtásról is.

Most 1000 Ft-os bevezető áron teszteljük le kedvencét rendelőnkben Knott-teszttel Dirofilaria jelenlétére.