Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Szilveszteri szorongás

A közelgő szilveszter sok kutyatartó számára az ünneplés helyett arról szól, hogy tűzijátéktól megrémült, pánikoló kedvencét próbálja kezelni, nyugtatni.

Ebben az időszakban rengeteg kutya kerül az utcára, a zajfóbia súlyosabb eseteiben pedig a rettegő állatok akár magukban és környezetükben is kárt tehetnek!

sylvester-1103947_640

Mit tudunk tenni kutyánk érdekében?

 1. Tartsuk biztonságos, zárt helyen! Ez részben azért fontos, mert egy pánikoló eb megszökhet akár a legmagasabb kerítés ellenére is, másrészt egy zárt helyiség biztonságérzetet adhat, tompítja a tűzijáték zaját. Segíthet az is, ha kialakítunk egy búvóhelyet valamilyen csendes zárt térben, melyhez már év közben hozzászoktatjuk kedvencünket (lehet ez pl. egy letakart asztal, ami alá a kutya behúzódhat).
 2. Legyen kutyánk bechippelve! Ha végül mégis megtörténne a baj, a chip segítségével a megtalálók könnyebben juttathatják vissza hozzánk elszökött kedvencünket.
 3. Ne jutalmazzuk a rendellenes viselkedést! Ha ilyen helyzetben kutyánkat dédelgetjük, ölelgetjük, dicsérjük, azzal csak megerősítjük őt abban, hogy van mitől félnie, hogy a viselkedése elfogadható.
 4. Fontos, hogy mi se mutassunk aggodalmat! Kutyánk saját ijedtségünket megérzi, ez pedig csak rontani fog az ő szorongásán. Mindig legyünk magabiztosak, nyugodtak az ilyen helyzetekben.
 5. „Nyugi-csomó”: Terjedőben lévő módszer a kutya szügyére és törzsére helyezett rugalmas kötés felhelyezése, mely valamennyi biztonságérzetet ad a kutyának. Többen számolnak be róla, hogy a „nyugi-csomó” segített oldani kedvencük szorongásán. Enyhébb esetekben érdemes lehet kipróbálni.
  Link: http://mindenamikutya.hu/nyugi-csomo/
  Itt egy angol nyelvű videó a felhelyezésről: https://www.youtube.com/watch?v=N83oXBZy0KM
 6. Természetes nyugtatók: Manapság számos, kutyák és macskák számára összeállított, természetes alapanyagú nyugtató kapható a piacon, így nálunk is. Ezek a készítmények sok esetben elégségesek a tűzijáték okozta szorongás oldására, mellékhatásokkal pedig nem rendelkeznek. Fontos, hogy a legtöbb ilyen terméket a szorongást kiváltó esemény előtt 2-3 nappal el kell kezdeni adni.
 7. Gyógyszeres nyugtatók: Súlyosabb esetekben szükség lehet kutyánk gyógyszeres nyugtatására is. Ezek a szerek bár erősebbek, hatóanyagtól függően többféle mellékhatással rendelkezhetnek, ezért mindig állatorvosi ajánlásnak megfelelően adjuk őket! Ne próbálkozzunk otthon emberi nyugtatók adásával,  mert ezeknek szintén számos mellékhatása lehet! Fontos azt is tudni, hogy semmilyen gyógyszer nem helyettesíti a nyugodt környezetet, a gazda megfelelő viselkedését és a nevelést!
 8. Viselkedés módosító nevelés: Néhány esetben a zajfóbia szorongáshoz, más viselkedési rendellenességek kialakulásához is vezethet, később a tűzijátékra adott pánikreakció pedig akár rosszabbodhat is. Fontos ilyen esetekben, hogy kutyánkat hozzászoktassuk a zajhoz, megpróbáljuk megértetni vele, hogy nincs mitől félnie. Erre számos módszer létezik. Megoldást jelenthet például, ha a szorongást kiváltó zajt néha felvételről lejátszuk a mindennapokban is, idővel fokozatosan emelve a hangerőn.

Mivel minden kutya más személyiség, és mivel mindegyiküknél más lehet a zajfóbia hátterében is, ezért egyedileg más-más kezelési módszer válhat be náluk. Mindig fontos a nyugodt, zárt környezet és a gazda viselkedése. Ezeken kívül egyes ebeknél elég lehet a természetes nyugtatók alkalmazása a tűzijáték idejére, másoknál gyógyszereket kell alkalmazni. Néhány összetett viselkedésproblémánál hosszas nevelés lehet szükséges akár gyógyszeres nyugtatókkal kombinálva.