Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Rekeszsérv macskánál

A rekeszsérvről általában

A rekeszsérv a has és mellüreget elválasztó izom: a rekeszizom folytonossági hiánya, kedvenceinkben általában sérülés következtében alakul ki, de van veleszületett formája is.

A traumás rekeszsérv kórlefolyása változó, nagyban függ a többi szerv esetleges sérüléseitől, valamint a szisztémás következményektől. Az elváltozás miatt a hasüregi szervek a mellüregbe kerülnek és összenyomják a tüdőt korlátozva az állat légzését, ezért műtéti ellátást igényel.

A felépülést befolyásolja a sérüléstől eltelt idő hossza, a korán diagnosztizált és műtött sérv jobb eséllyel gyógyul.

Marci cica esete

Marci cica egy hónapja élt új gazdáival, amikor a rendelőnkbe hozták. Amióta ismerték nehezen kapott levegőt, kevés mozgástól is kifulladt.

A röntgen vizsgálat során kiderült, hogy régi keletű rekeszsérve van. A nagy mennyiségű sérvtartalom miatt, mely erősen korlátozta a tüdő kapacitását, annak ellenére is a műtét mellett döntöttünk, hogy a régóta fennálló rekeszsérv miatt jelentősen nagyobb rizikótényezőkkel számolhattunk, mint egy friss keletűnél.

A műtét jól sikerült, Marci szépen ébredt. A műtétet követő 48 óra kritikus, melyet rendben átvészelt. Azóta is jól van, éli a gazdis cicák boldog életét.

2016. 11. rekeszsérv előtte-

Rekeszsérv előtte

2016. 11. rekeszsérv utána-

Rekeszsérv utána