Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Pollenallergia

Itt a tavasz – közeleg a pollenszezon! A pollenallergia kutyáinkat és cicáinkat is veszélyezteti.

A tavasz sajnos nem csak a jó időt, de a pollenszezont is magával hozza. Sokunknak lehet ismerős az ezzel járó kínzó tüsszögés és orrfolyás. De nem csak minket, hanem négylábú kedvenceinket is megtalálja korunk népbetegsége, az allergia!

A pollenallergia tünetei

Velünk, emberekkel ellentétben kutyáinkban és macskáinkban a pollenallergia nem légzőszervi tünetekkel jár, hanem kínzó viszketegséggel. Ebekben ilyenkor fül-, kötőhártya-, bőrgyulladás jelentkezik. A gazdinak annyi tűnhet fel, hogy kedvencük gyakran rázza a fülét, vakaródzik, rágja és nyalogatja a mancsait, szeme esetleg erősen csipásodik. Macskák esetében szintén viszketegség, a fejen, a nyakon, a hasaljon és a végtagokon szőrhiányos és gyulladt bőrterületek megjelenése utalhatnak allergiára.

A fenti bőrproblémák szezonális megjelenése (tavasztól őszig többé-kevésbé jelen vannak, télen csillapodnak) valószínűsíti, hogy kedvencünknek pollenallergiája van. Négylábú barátainkat ugyanazok a növények gyötrik leggyakrabban, mint minket. Tavasszal elsőként a fák virágoznak, ezeket követik nyáron a pázsitfüvek, ősz elejére pedig a parlagfű kezdi szórni a pollent.

pollenallergia

Mit tehetünk?

Ha kedvencünknél jelentkeznek az allergia tipikus tünetei, forduljunk időben állatorvoshoz! Vakaródzás esetén fontos kizárni más, hasonló bőrgyógyászati betegségeket (pl. élősködők, tápallergia). Az elhanyagolt, agyonvakart, kinyalt és agyonrágott bőrterületeken baktériumok, gombák szaporodnak el, ezek tovább rontják a viszketést, nehezítik és drágítják a kezelést, lassítják a gyógyulást.

pollenallergia tünete

Allergiás kutya mancsa. A szőr a folyamatos rágás miatt kikopott, a bőr baktériumokkal felülfertőződött.

Cselekedjünk időben, a tünetek enyhítésére számos hatékony gyógyszer és gyógyhatású készítmény létezik! Kérje patikusaink és állatorvosaink segítségét a megfelelő készítmény kiválasztásában!

Köszönet a képért: allergia.network.hu