Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Nyuszik oltása – myxomatosis vírus ellen

Érdemes a nyuszikat is évente legalább egy alkalommal védőoltásban részesíteni, azért hogy elkerüljünk számukra végzetes kimenetelű, gyógyíthatatlan betegségeket és azok terjedését.

A képen látható nyuszi feltehetőleg myxomatosis vírussal fertőzödött meg. Ez egy vektor terjesztette kór, vérszívó ízeltlábúak (pl. szúnyogok) viszik át egyik egyedről a másikra, tehát nem szükséges a közvetlen kontaktus a nyulak között, ahhoz hogy fertőződjenek.

nyuszik oltása

Milyen tünetekkel jár a betegség?

Leggyakrabban kiütéshez hasonló gócok jelennek meg a füleken, orron, a nemi szevek környékén, a szemhéjakon. Gyakran jelentkezik kötőhártya gyulladás, tüdőgyulladás. Sajnos a betegség gyógyíthatatlan a fertőzött tapsifülesek gyakran meghalnak.

kiütés nyuszi fülén

Hogyan védekezhetünk ellene?

Szerencsére létezik védőoltás a nyuszik számára. Beadatását érdemes még a szúnyogszezon előttre időzíteni. Az alapimmunitás 2 darab 3-4 hetes időközzel beadott oltás után alakul ki. Majd félévente – évente emlékeztető oltásban kell részesíteni az állatkákat, hogy a megfelelő védelmet folyamatosan fenntarthassuk.