Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Mi az a szívférgesség?

A szívférgességet a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg faj okozza. Főként a kutyák / macskák tüdejében élősködik, csupán nagyon előrehaladott állapotban kerül a szívbe féreg. Szúnyogok terjesztik, minden esetben fertőzött szúnyog csípése kell a megbetegedéshez.Amerikában és a Mediterráneumban régóta problémát okoz. Magyarországon 2010-ben még csak behurcolt eseteket jelentettek, azonban a globális felmelegedés miatt mára egyre gyakrabban mutatják ki bizonyítottan hazánkban fertőződött kutyákból is. Az ország egyes régióiban akár a 10-20%-ot is elérheti a fertőzöttség mértéke. Újabban már Gödöllő közvetlen közelében is találtunk itt fertőződött állatot.

szúnyog

A szívférgesség kialakulása

A kutyában kifejlődött felnőtt (adult) féreg rengeteg kis lárvát (L1 – mikrofilária) szül meg, melyek a vérkeringésbe kerülve arra várnak, hogy egy szúnyog felszívja őket. A szúnyogba került lárvák kb. 2 hét alatt fertőzőképes L3 alakká érnek. Ezek az L3 stádiumú lárvák a szúnyog következő vérszívásával jutnak be a végleges gazda testébe. Itt több stádiumot fejlődve a szövetekben haladva jutnak el a tüdőig kb. 1,5-2 hónap alatt, ahol a kisebb erekben válnak ivarérett felnőtté a fertőződéstől számított 6-9 hónap alatt. A kifejlett férgek 5-7 évig élnek. Az ivarérett nőstény férgek elkezdik a lárvák (L1) “termelését” és a kör kezdődik elölről.

A szívférgesség tünetei, kártétele

A tüdőben megtelepedő férgek számos elváltozást okoznak a tüdő szöveteiben. Közvetlen kártételük mellett a gazdaszervezet immunrendszere is folyamatos munkában van, mely számos kóros elváltozást okoz egyrészt a tüdő állományában, de un. immunkomplexek képződése miatt távoli szervekben (pl. vese, máj) is.

Ezen felül a szívférgességgel együtt jár egy szimbionta baktériumfaj – Wolbachia pipientis – mely szintén sok kárt okoz.

Hosszú ideig tünetmentes lehet a fertőzés. Az első tünetek fokozódó fáradékonyságban, időnkénti köhögésben nyilvánulnak meg. A kórfolyamat előrehaladtával – ahogy a tüdő egyre inkább károsodik – a tünetek egyre súlyosabbak lesznek, majd következményesen a szív is károsodik. Végső stádiumban a férgek megjelennek a szívüregekben is, kistestűekben akár el is tömhetik a jobb szívfelet.

A kártétel mértéke függ a kifejlődő férgek számától, a kutya immunrendszerének reakciójától, a fertőzöttség fennállásának hosszától  és a kutya méretétől. Kisebb testű kutyákban sokkal súlyosabb tünetek mutatkozhatnak.

Heartworm1

 

Diagnosztika:

A nem múló köhögés, fáradékonyság hátterében számos egyéb ok mellett, állhat szívféreg fertőzöttség is, ilyen tünetek esetén mindig célszerű kivizsgáltatni kutyánkat. Azonban, mivel a betegség hosszú ideig tünetmentesen zajlik, és minél hamarabb sikerül elkezdeni a kezelést, annál jobb esély van a teljes gyógyulásra, érdemes tünetmentes kedvencünket is évente szűrésre vinni.

szerológiai teszt

 

A szűrésre, diagnosztizálásra többféle módszer áll rendelkezésre:

Knott teszt:

ezzel módszerrel az ivarérett férgek által a vérkeringésbe jutatott lárvákat (mikrofilária) tudjuk kimutatni. Hátránya, abból ered, hogy a lárvák száma hullámzóan változik. Tavasszal-nyáron  ill. esti szürkületben jelentősen több van belőlük, mintegy alkalmazkodva a szúnyogok aktivitásához. Ha nem szürkületi órákban vesszük a vért, akkor kisebb lárvaszám esetén fals negatív lehet. Ezen kívül, amennyiben már adunk szívférgesség megelőzésére gyógyszereket, biztosan fals negatív lesz az eredmény, mivel ezek hatóanyagai az összes lárvát elpusztítják. Hátránya még, hogy ezzel a módszerrel a szívférgesség lárváit  a bőrférgesség lárváitól nem lehet elkülöníteni.

Antigén teszt:

szerológiai teszt, mely a felnőtt ivarérett nőstények ellen termelt ellenanyagot mutatja ki a vérből. Időnként fals pozitív lehet egyéb élősködők jelenléte miatt ill. fals negatív is lehet ha még nincs elég ellenanyag, amit ki tudna mutatni.

PCR vizsgálat:

a legérzékenyebb és legdrágább vizsgálat a szívférgesség kimutatására, akár már 1 lárvából is diagnosztizálja  a betegséget. Általában megerősítésre használjuk, ha a Knott teszt és/vagy az antigén teszt pozitív. Jó a szívférgesség és a vele rokon nálunk nagyon gyakori bőrférgesség elkülönítésére. Ahhoz hogy értékelhető eredményt adjon, legalább 1 lárva szükséges a vérben. Ha tehát a szívféreg éppen nem termel lárvákat, vagy már alkalmazunk preventív gyógyszereket, fals negatív eredményt fogunk kapni.

Szűrésre a Knott teszt és az antigén teszt együttes használata javasolt.

szívférgesség, mikrofilaria

Gyógykezelés

A szívférgesség gyógykezelése két pilléren nyugszik. A kifejlett férgek elpusztításán túl a termelődő mikrofiláriákat is folyamatosan  írtani kell. A kezelés nem egyszerű, és nem veszélytelen. A kifejlett férgek elpusztulva a vérkeringésbe kerülnek, ahol könnyen elakadnak, trombózist okozva. Minél előre haladottabb a folyamat, minél több kóros elváltozás alakult  ki a szervezetben, annál kockázatosabb.

Előrehaladott esetben – amikor már a férgek megjelennek a nagyobb tüdőerekben ill. a szívben – lehet alkalmazni ún. szívkatéteres eltávolítást, mely módszerrel a nagyobb férgeket ki lehet emelni a szervezetből. A katéteres eltávolítás nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, csupán a nagyobb férgeket lehet kiemelni a szervezetből, így csökkentve a végzetes trombózisok kialakulását. Persze ezekben az esetekben már a beavatkozáshoz való altatás is komoly kockázatokkal jár.

Inkább a betegség megelőzésére kell törekednünk.

Megelőzés

A szívférgességet jobb megelőzni, mint gyógykezelni. Erre többféle módszer áll rendelkezésünkre.

A szerek egy része a lárvákat (mikrofiláriákat) pusztítja el. Ilyenkor arra kell odafigyelnünk, hogy amennyiben nagy mennyiségű lárva van a vérkeringésben, akkor ezek egyszerre elpusztulva trombózist okozhatnak. Ennek megelőzésére indokolt egy Knott tesztet végeztetni a kezelés előtt. Ha nincs, vagy alig van lárva a vérben, akkor nyugodtan lehet alkalmazni ezeket a szereket, havonta adva biztosan meg tudjuk előzni a betegség kialakulását.

A szerek másik része a szúnyogokat tartja távol, az esélyét is megszüntetve, hogy fertőzzenek. A megfelelő védelem kialakításáért  forduljon hozzánk bizalommal, és kérje állatorvosaink, patikusaink tanácsát.

Javaslatunk:

Márciustól novemberig folyamatos  preventív kezelés lárvaölő hatású készítménnyel (Nextguard spectra, Milbemax, Advocate, Stronghold), havi rendszerességgel.

– szúnyogok távoltartása (Vectra 3D, Advantix, Effitix, Scalibor)

– Minden tavasszal  szűrővizsgálat a  kezelés megkezdése előtt

Ha kérdése van, szeretne szűrést végeztetni, bátran vegye fel a kapcsolatot állatorvosainkkal, patikusainkkal. Segítünk kialakítani egy egyedi, személyre szabott megelőzési programot. Várjuk szeretettel rendelési időben ill. a megadott elérhetőségeinken.