Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Mérgek a spájzból 2.

A kedvenceink egészségre káros élelmiszereket felsoroló előző bejegyzést folytatva további kedvelt, de állataink számára káros ételeket mutatunk be.
mergezo etelek kutya

Nyírfacukor

A nyírfacukor (xilitol) egy főleg cukorbetegek által használt édesítőszer, de számos késztermékben (üdítők, sütemények) is benne lehet, mint adalékanyag. Emberek számára az egészséges étrend részeként szerepel, kutyákban viszont súlyos mérgezést okoz! Négylábú kedvenceink, ha nyírfacukorral készült terméket kapnak, erőteljesen megnövekszik az inzulin termelés, és ez a normál vércukor drasztikus zuhanásához vezet. Nagyobb dózisban májkárosodás is kialakulhat. A xilitolt fogyasztott kuttyák azonnal orvosi segítségre szorulnak!

Máj

Elterjedt megfigyelés, hogy ha a konyhában előkerül egy adag máj, másodpercek töredéke alatt a lakás másik végében alvó cicánk is ott terem. Imádják az ízét, nagy mennyiségben viszont káros lehet! Minden állat mája magas koncentrációban tartalmaz A-vitamint. Háziállataink közül főleg a cicák szervezete reagál rosszul erre a túlzott bevitelre, következményként súlyos csontosodási zavar alakulhat ki test szerte! Súlyosbítja a dolgot, hogy nagyon könnyen rászoknak a máj ízére, akár olyan szintű függőség is kialakulhat, hogy más eleséget el se fogadnak.

tej macskának

Tej

Tej esetében szerencsére nem mérgezésről, hanem inkább egy igen zavaró mellékhatásról kell beszélnünk. Kutyusaink és cicáink ugyanúgy laktóz érzékenyek lehetnek mint mi magunk! A zavaró mellékhatás pedig ugyanúgy hasmenés… Kedvenceink ugyan kedvelik a tej ízét, de a boltban kapható változatok tápanyag tartalma minimális, ezért fogyasztása több hátránnyal jár, mint előnnyel.