Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Mérgek a spájzból 1.

Minden tulajdonos szeretne kedvence kedvében járni, és mi is tehetné boldogabbá az asztalnál könyörgő szemekkel váró bundás családtagot, mint egy-egy falat a gazdi ételéből. Sajnos azonban bizonyos ételekkel, összetevőkkel akár súlyos problémát is okozhatunk! Következő cikkünkben ilyen példákat ismertetünk.

mérgező ételek kutyáknak

Csokoládé

Cicákkal ellentétben a kutyusok lehetnek édesszájúak, és akár maguktól is felkutathatnak egy-egy őrizetlenül felejtett tábla csokit vagy kakaós nápolyit. Elfogyasztása esetükben akár kis mennyiség után is súlyos tünetekkel járhat! A kutyák szervezete a sajátunkhoz képest sokkal lassabban bontja le a csokoládékban található theobromint. A mérgezés tünetei lehetnek: hányás, hasmenés, heves szívverés, görcsök. A tünetek akár 2-3 napig is húzódhatnak, és nagyobb felvett mennyiségnél akár halálos kimenetelű is lehet! Étcsokoládé és kakaópor elfogyasztása magasabb theobromin tartalmuk miatt veszélyesebb, mint tejcsokoládék esetében.

Szőlő, mazsola

Számos gazdi jelezte már, hogy kertben tartott kutyusuk helyettük is leszüreteli a megérő fürtöket. Bár macskákkal ellentétben a kutyák étrendjét ki lehet egészíteni zöldséggel és gyümölcscsel, a szőlő és a mazsola felvétele akár végzetesen veszélyessé is válhat! A szőlőben található fő méreganyag még nem tisztázott, de valószínűleg a gyümölcshúsban található, így a kimagozott vagy meghámozott szemek sem biztonságosak. A szőlő elfogyasztása elsősorban a vesét károsítja! Tünetek lehetnek: hányás, letargia, hasi fájdalom, görcsök, vese leállás.

Hagyma, fokhagyma

Sajnos régebben a fokhagymát féreghajtás végett használták. Mára már bebizonyosodott, hogy a fokhagyma csak lelassítja, de nem pusztítja el a bélférgeket. Szerencsére emiatt az ebből adódó mérgezések is ritkábbak, viszont sokszor bele se gondolunk, hogy egy-egy maradék pörkölt elfogyasztása is mekkora kárt okozhat… A hagymafélékben található N-propil-diszulfid a vörösvértestekben található hemoglobint károsítja. Emiatt vérszegénység alakulhat ki, zavart szenved a szervezet oxigén ellátása, károsodhatnak a belső szervek (máj, vese) is. A macskák érzékenyebbek a kutyáknál. Egy felnőtt macska számára akár egyetlen gerezd fokhagyma is végzetes lehet!