Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Méhcsavarodás kutyánál

Az ivartalanítás általános előnyeiről olvashatnak honlapunkon, itt egy megosztóbb témáról lesz szó. A kérdés megválaszolására több szempontot is figyelembe kell venni.

kutya_méhcsavarodás

Ivartalanítás vemhesség esetén?

Picur kutyát vemhesen találták mostani gazdái, de várni szerettek volna az ivartalanítással ellés utánig. Sajnos az ellés nem zajlott komplikációmentesen: egy halott kölyök ellése után nagyon rosszul lett, így került klinikánkra. Mint kiderült, a szuka méhe megcsavarodott, ami az életébe is kerülhetett volna. Szerencsére az időben elvégzett műtét és kezelés után hamar felépült.

Fontos tudni, hogy a vemhesség végéig elvégezhető a műtét, bár kissé eltérő műtéti kockázattal. Ha már megtörtént a baj: a következőket érdemes átgondolni: A vemhesség és az ellés alatt is lehetnek komplikációk, melyek a nőstények egészségét vagy akár az életét is veszélyeztethetik. Át kell gondolni, hogy tudnak-e megfelelően figyelni a kutyára, macskára az ellés ideje körül, illetve megfelelő időben állatorvoshoz vinni, ha szükséges.

Egy alom megfelelő ellátásához rengeteg idő, energia, pénz szükséges. Etetni, féreghajtani, oltatni kell a kölyköket, szükség esetén éjjel-nappal segíteni az anyukát az apróságok ellátásában, vagy akár helyette gondoskodni róluk, ha az valamiért nem tudna. Jó gazdikat kell találni minden csöppségnek, ha nem sikerül, nekik is helyet kell biztosítani otthonukban, rosszabb esetben a menhelyen kötnek ki.

Összességében ez egy nehéz döntés, de minden nézőpontot mérlegelve érdemes felelősségteljesen cselekedni.

méhcsavarodás kutyánál
méhcsavarodás kutyánál