Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Kullancs elleni védekezés kutyáknál és macskáknál

Itt a tavasz, itt a kullancs szezon! A kullancs által terjesztett betegségek veszélyeiről Dr. Kópé januárban már összevakkantotta a fontosabb tudnivalókat. Mivel az  egyik erdőimádó páciensunk 28 kullanccsal kezdte a tavaszi szezont, újra szeretnék felhívni minden felelős gazdi figyelmét a kullancs elleni védekezés fontosságára.

A fertőzött kullancsok nagyon komoly veszélyt jelentenek szeretett házikedvenceinkre. A szervezetet megviselő tünetek és súlyosabb szövődmények elkerülése miatt is fontos megakadályozni a kullancsok megtelepedését, megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést. Az általuk közvetített betegségek vagy nagyon kellemetlenek és nehezen gyógykezelhetők (Lyme-kór), vagy akár halálosak (Babesiosis) is lehetnek.

Hazánkban minden 8. kullancs fertőzött valamilyen betegséggel.
A városokban az utcákon, sőt a kertekben is jelen vannak, kedvenceid sehol sincsenek biztonságban. 

Előzd meg a bajt, védd kedvencedet a kullancsok ellen!


A kullancs elleni védekezés lehetőségei kutyáknál

Kullancs elleni nyakörvek

A kullancs elleni nyakörvek, átlagosan 3-6 hónapig védik kedvencedet a bolháktól. Bizonyos készítmények akár 7-8 hónapig is képes távol tartani a külső élősködeket. A kullancs mellett a bolhák és tetvek is elkerülik háziállatodat. A vizet, úszást imádó kutyus gazdijának sem kell aggódni, mivel állatpatikánkban beszerezhető vízálló nyakörv. Aki természetes módon szeretne szembe szállni a kullancsokkal, bolhákkal és szúnyogokkal, az bio nyakörvet is választhat szeretett kutyusának.

Patikánkban forgalmazott kullancs elleni nyakörvek: Foresto, Kiltix, Biospotix, Bolfo, Scalibor

foresto

Spot on – Nyakra cseppentős készítmények

A kullancs elleni nyakra cseppentő  készítmények szinte mindegyike védelmet biztosít bolhák, tetvek ellen is. Bizonyos spot on-ok távoltartják a szúnyogokat és legyeket, elpusztítják a bolha petéket. A bekövetkezett csípéseket követően használható a jelentkező allergia kezelésére is. Minden csepp 1 hónapos, 28 napos védelmet biztosít.

Patikánkban forgalmazott kullancs elleni spot on-ok: Expot, Advantix, Practic, Vectra 3D, Douwin Contact, Effipro, Fyprist, Frontline, Frontline Combo, Biospotix

frontline combo

Szájon át adható készítmények

A Bravecto rágótabletta új, innovatív termék a bolhák és kullancsok elleni védelem területén. Biztonságos, hatékony, könnyen alkalmazható. 12 hetes védelmet biztosít kullancs és bolha fertőzöttség ellen, valamint bolhacsípés allergia kezelésére is alkalmas.

Patikánkban forgalmazott kullancs elleni rágótabletta: Bravecto

bravecto


A kullancs elleni védekezés lehetőségei macskáknál

Macskák esetében a kullancs okozta fertőzések számottevően alacsonyabbak. Ennek ellenére a védekezésről nem szabad megfeledkezni. A kutyák számára kifejlesztett készítményekhez hasonlóan nyakörvvel, spot on-nal, vagy rágótablettával védhetőek a cicák. Ne használj csak  kutyára engedélyezett készítményeket, mert a cica számára életveszélyes.

Kullancs elleni nyakörvek

Állatpatikánkban macskák számárakifejlesztett nyakörvek terméktől függően akár 3-7 hónapos védettséget is biztosítanak. Gödölli, veresegyházi állatpatikánkban forgalmazott kullancs ellni nyakörvek a bolhákat is távol tartják szeretett cicádtól.

Patikánkban forgalmazott kullancs elleni nyakörvek: Foresto, Bolfo, Biospotix

foresto nyakörv macskáknak kullancs ellen

Spot on – Nyakba cseppentős készítmények

A kullancs elleni spot on-ok és spray-k többsége más külső és belső parazitákkal – bolha, galand fonal – szemben is védelmet biztosít. Akár 48 órán belül elpusztítják a megtelepedett élősködöket. Bizonyos termékek alkalmasak a kullancs és bolha okozta fertőzés, valamint a bolhacsípés okozta allergia kezelésére is.

Patikánkban forgalmazott kullancs elleni spot on-ok: Effipro, Fyprist,Frontline, Frontline Combo,Biospotix,

 fyprist

Gödölliő, veresegyházi állatpatikánkban forgalmazott Broadline spot on képes megóvni cicádat a külső és belső parazitáktól és az általuk terjesztett betegségektől.

broadline kullancs elleni szer macskáknak

A kedvencének megfelelő termék kiválasztásában kérd szakképzett patikusaink ill állatorvosaink tanácsát!


Kiegészítő védelem kullancs ellen

Lehetőség szerint minden sétáltatás után fésüld át a kutyusod szőrét, mivel a vérszívást megelőző pár órában a kullancs még csak keresi a megtelepedéshez ideális bőrfelületet.

Amennyiben valamelyik készítmény hatékonyságával nem vagy megelégedve próbálj ki egy másik terméket! Az ideális védekezési stratégia kialakításáért kérd szakképzett patikusaink ill állatorvosaink tanácsát!

Figyelem! A kullancsokat nem lehet kiirtani környezeti rovarölő szerekkel!
Ezek alkalmazásával a hasznos rovarvilágot pusztítanánk ki az extrém módon ellenálló kullancsokkal szemben.