Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Fülszőr ápolása

Hosszú szőrű kutyusok esetében gyakori probléma a külső hallójáratban megjelenő nagy mennyiségű fülszőr. Amennyiben gondoskodunk ennek rendszeres eltávolításáról, kutyánk füle megfelelően tud szellőzni.

dog-1765910_640Ezt megtehetjük kutyakozmetikus vagy az állatorvos közreműködésével, vagy miután egy szakember megtanította, otthon saját kézzel vagy egy csipesz segítségével is. Amennyiben ez nem történik meg,  a fül nem szellőzik és a felszaporodó fülzsír nem tud távozni, az így felgyűlt váladékban pedig baktériumok és gombák tudnak elszaporodni, amely fülgyulladáshoz vezethet.

Szofi kutya évek óta küzdött a fent említett problémából adódóan fülgyulladásban, a képeken látható, hogy milyen hatalmas mennyiségű szőr gyűlt fel a hallójárataiban.

2016.09. KV fülszőr1
2016.09. KV fülszőr2

A szőrt eltávolítottuk, a fülváladékot pedig laborba küldtük a kórokozok kitenyésztése céljából. A laborban baktériumot és gombát is kimutattak a mintából, így a rezisztenciavizsgálat alapján a megfelelő hatóanyagú fülcseppel, célzottan tudjuk kezelni a fülgyulladását.