Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Fagyálló mérgezés – Veszély a környezetben

Gyakori esemény sajnos, hogy egy gazdi azzal a panasszal fordul hozzánk, hogy kijárós cicájuk pár napos elkóborlás után rendkívül leromlott állapotban került elő. A diagnózis sokszor etilénglikol azaz fagyálló mérgezés.

Ha az ilyen vegyülethez jutott állatoknál nem kezdik meg azonnal (1-2 órán belül) az intenzív kezelést pár nap leforgása alatt elpusztulhatnak. A megnövekedett esetszám aggodalomra ad okot, ezért felhívjuk a gazdik figyelmét, hogy kijárós cicájukat a lehetőségekhez mérten ne engedjék ki a házból, továbbá ha bármilyen gyanús tünetet tapasztalnak, azonnal forduljanak állatorvoshoz!

fagyálló

A mérgezésről általában

Az etilénglikol egy erősen mérgező vegyület, legtöbbször fagyállóként alkalmazzák, de radiátor folyadékként, vagy akár színes filmelőhívók, tapétaragasztók alapanyagaként is előfordulhat. Kutyákra és macskákra egyaránt veszélyes, de a cicák érzékenysége sokkal magasabb, és kóborló életmódjuk miatt könnyebben is hozzájuthatnak a vegyülethez. Színtelen, szagtalan folyadék és édes íze miatt az állatok előszeretettel felnyalogatják! A felvett etilénglikolt a máj enzimei alakítják át olyan vegyületekké (glikol-aldehid, glikolsav), melyek károsítják a vesét, a központi idegrendszert és a szervezet számos belső folyamatát.

Tünetek

A mérgezés első tünetei akár fél órán belül is jelentkezhetnek, a felvett mennyiségtől függően. Az állat leverté válik, étvágytalan, sok vizet vesz fel. Jellemző tünet a „részegség”: imbolygó járás, zavart tudat, hányás, csuklás. Kutyáknál 12 óra múlva átmeneti javulás lehet, de ezt rövidesen visszaesés követi!

A mérgezett állatok állapota az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válik. A kialakuló heveny vesekárosodás miatt elfekvő állapotba kerülnek, tudatuk tompulttá válik, görcsrohamok jelentkezhetnek. Intenzív kezelés hiányában napok leforgása alatt elpusztulnak.

fagyálló ivás tünetei

Gyógykezelés

A gyógykezelést a fagyálló felvétel után azonnal meg kell kezdeni! A méreganyag a gyomorból 1-2 órán belül felszívódik, ezért hánytatásra csak eddig kerülhet sor. Az etilénglikol ellenanyaga az etanol, ezért a mérgezett állatoknak huzamosabb ideig alkohol tartalmú infúziót kell kapnia. Gyógyulásra akkor van esély, ha az állatok a mérgezés után 3-8 órával ellenanyaghoz jutnak, és a krízis helyzet elmúlta után is várhatóan hetekig, hónapokig vesetámogató kezelést kell kapniuk.

Vesekárosító hatásuk miatt hasonló tüneteket okozó anyagok

  • Tapétaragasztó: hasonló vegyületet tartalmazhat.
  • Liliomfélék: a levelek, és a virágzat is mérgező!
  • Szőlő, mazsola: kis mennyiségben is mérgező lehet!

Megelőzés

Mindig győződjünk meg, hogy az otthonunkban használt vegyszerek (fagyálló, jégoldó, radiátor folyadék stb.) mit tartalmaznak. Ezeket az anyagokat használaton kívül szigorúan el kell zárni úgy, hogy semmilyen állat se férhessen hozzá!

Kijárós vagy udvaron tartott kedvenceinkre fokozattan ügyeljünk, és ha felmerül a mérgezés gyanúja vagy annak bármilyen tünetét észleljük, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz!