Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Időskori bántalmak – emlődaganat macskáknál

Fila macskát amiatt hozták be rendelőnkbe, mert lágyékánál kemény, gyorsan növekvő csomót találtak. A csomót emlődaganatként azonosítottuk, s mihamarabbi műtéti eltávolítását javasoltuk. Szerencsére a műtét rendben zajlott, a daganatot sikeresen eltávolítottuk. Fila rendben felépült, s azóta is teljes értékű életet élhet.

emlődaganat macskáknál

Ellenőrző röntgen: a lágyéki tájékon jól látható a vegyes szerkezetű, diónyi daganat

Sajnos az emlődaganatok a cicákat sem kerülik el, és esetükben akár 85%-ban rosszindulatúak lehetnek: gyorsan növekednek és áttétet adhatnak a nyirokcsomókba, belső szervekbe.  A szövetszaporulat feletti bőr kifekélyesedhet, elfertőződhet, mivel az állatok a helyi irritáció miatt gyakran nyaldossák. Az ilyen emlőszövetből kiinduló daganatokat időben el kell távolítani, műtét előtt pedig tüdőröntgennel illetve hasi ultrahanggal győződhetünk meg, hogy áttétre még nem került sor. A cicák a műtétet gyorsan kiheverik, a szövettani eredménytől függően pedig időről-időre kontroll vizsgálatra hívjuk vissza őket.

Az emlődaganatok főleg középkorú és idősebb macskáknál alakulnak ki, legnagyobb veszélynek a nem ivartalanított populáció van kitéve. Ivartalanítással nem csak a nem várt alom, de számos időskori betegség, így az emlődaganat is megelőzhető.