Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Dr Kópé Vakkantásai III.

Csoki a csizmából

A vacsoraidőnél egyetlen dolgot várok jobban, a mikulást. A nagy szakállas érkezése előtti éjjel a család összes tagja kikészíti a legszebb pár csizmáját, amit nagy gonddal ki is fényesít. Alig bírom kivárni, hogy végre elcsendesedjen a lakás és évezhessem a kikészített kincseket. Azonban az egész napos rendelő és patika komoly figyelmet igénylő felügyelete miatt hamarabb elszenderedem, mint gazdáim. A kimerítő felügyelet miatt a tavalyi mikulást is átaludtam…

Reggel amint kinyitottam a szememet, azonnal rohantam a kikészített cipőkhöz. Álmomban sem remélt látvány fogadott: a rágnivaló csizmák tele voltak tömve finomabbnál finomabb csokikkal és cukorkákkal. Addig kutakodtam a zsákokban, mire sikerült kiválasztani a legnagyobb csokimikulást. Őszintén szólva elég nehéz feladat volt, mivel egy kisebb csokor ágacska folyton megszúrta az édes kis pofimat. Fogpiszkáló, hátvakaró vagy valami hasonló… Nem szenteltem a vesszőből készült csokor mi létének túl nagy figyelmet, mivel hamarabb ki kellett halásznom a lefejezésre váró csokimikulást, mint ahogyan imádott gazdáim felébrednek. Amint sikerült kiszednem az édességet, egy jól ismert kacsó el is vette tőlem a reggelinek szánt édességet.

Morcos voltam és ingerült: a cipőket sem, a nyalánkságokat sem kóstolhattam meg. Milyen kutyavilágban élünk? De már tudom, hogy bendőm és egészségem épsége miatt nem haraphattam le a csokimikulás fejét. Az egyik legfontosabb szabály, amit minden gazdinak tudnia kell, hogy a kutyusoknak és a macskarémeknek tilos csokit enniük. Még az isteni belga csokiról is le kell mondanunk. Embertelen kutyalét…

A pralinék, trüffelek, ganachék és minden csokoládétartalmú finomság koffeint és teobromint tartalmaz, amelyek sokkal lassabban bomlanak le az eb- és cicapocakban. Minél magasabb a kakaótartalma a csokoládénak, annál veszélyesebb kedvenced számára.

Ha megtörtént a baj a csokoládé mérgezés első tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, fokozott vizelés, légzési nehézség. Ezek előrehaladtával szívritmus-zavar, magas-vérnyomás, epileptikus görcsök, belső vérzés, szívroham is kialakulhat. Legszörnyűbb esetben szőrpamacsod elvesztése is bekövetkezhet.

Csokoládéfogyasztás esetén azonnal fordulj állatorvosainkhoz!