Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Daganatos rejtett here csavarodása

Pór hónapja az egyik kis betegünknél nagyon ritka, de annál veszélyesebb rejtett heréjűséget diagnosztizáltunk.

animal-1787835_640

A rejtett heréjűség az az állapot, amikor egy kan kutya ivarérérett korának eléréséig nem száll le mindkét heréje a hereborékba. A rejtett here megmaradhat eredeti helyzetében a hasüregben, de az is gyakran előfordul, hogy elindul a hereborék irányába és a lágyékcsatornában megáll.

Ha egy ilyen állattal találkozunk a rendelőben, mindig felvilágosítjuk a tulajdonosokat az ivartalanítás fontosságáról, ugyanis a rejtett herében nagyon gyakran daganat képződik, más esetben pedig megcsavarodhat. Mivel ez egy örökletes állapot, az érintett kan utódai is nagy valószínűséggel rejtett heréjűek lesznek.

Fifi kutyánál  az egyik here a hasüregben volt és  daganatképződés jeleit lehetett felfedezni rajta.

Ki is jelöltük számára a műtét időpontját. A műtét napján a gazdik azzal jelentkeztek, hogy Fifi nincs jól, fáj a hasa, rossz a kedve. A hasi ultrahangos vizsgálattal kiderült, hogy a hasüregben található here a korábbi vizsgálatok során megállapított méret többszörösére duzzadt, megcsavarodott. Ez egy életveszélyes állapot, ha nincs időben diagnosztizálva, akár a kutyus életébe is kerülhet. Fifi műtétje komplikációmentesen zajlott, a fotón a műtét során eltávolított here látható.

2017.04 csavarodott rejtett here