Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Bűzmirigy

A kutyák bűzmirigyei a végbélnyílás két oldalán, belül helyezkednek el. Jellegzetes szagú váladékuk általában a bélsárral együtt távozik, annak ürülését segíti. Ezen kívül területjelölésre és kommunikációra is használják.

Kutyákban gyakran találkozunk bűzmirigy avagy végbélmirigy gyulladásával, de macskákban is jelentkezhet. Általában allergiára hajlamos állatokban egyedüli vagy rész tünetként jelentkezik.

Több oka is lehet az elváltozásnak:

  • bakteriális fertőzés,
  • sűrűbb, nehezebben ürülő váladék,
  • a mirigy zsákjának szűkebb kivezető járata, stb.,

Ezek következményeként a felgyülemlő váladék nem tud rendesen kiürülni.

A kitelt bűzmirigyek jellegzetes tüneteket okoznak. Ilyen a szánkázás, amikor a kutya végbéltájékát össze nem téveszthető ülő pozícióban a földhöz dörzsöli, valamint a végbélnyílás ill. a faroktájék rágása, nyalogatása.

Előrehaladott esetekben a terület duzzanatára, kipirultságára, fájdalmasságára lehetünk figyelmesek. A kezeletlen probléma tályogképződéshez vezet, végül un. sipolyjárat keletkezik, melyen keresztül a nagy mennyiségű gennyes mirigyváladék rendellenes helyen ürül a külvilágra.

[ezcol_1half]bűzmirigy gyulladás[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]bűzmirigy gyulladás[/ezcol_1half_end]

A bűzmirigy gyulladását sokszor következményes bőr vagy külső hallójárat gyulladás is követi, tehát a beteg állatoknál vakaródzás, szőrhullás, fejrázás, fülvakarás is jelentkezhet.

A kezelés az elváltozás súlyosságának megfelelően történik:

  • Egyszerűbb kezdeti elváltozás esetén a bűzmirigy szakszerű kinyomása megoldja a problémát.
  • A már gyulladásos tartalmú, gyulladt falú bűzmirigy már antibiotikum kezelést is igényelhet.
  • A tályog és sipoly ellátása a többszöri helyi kezelésen kívül hosszan tartó gyógyszeres terápiát igényel.
  • Ezen kívül az esetleges bőr és fülproblémákat is orvosolni kell.
  • Előfordul, hogy az elváltozás annyira súlyos, vagy nem megfelelően reagál a konzervatív terápiára, esetleg gyakran kiújul, hogy a bűzmirigyet műtéti úton véglegesen el kell távolítani.

A betegség megelőzésében illetve korai felfedezésében nagy szerepe van a gazdiknak. Kedvencüknek megfelelő étrend választásával illetve rendszeres mozgással elősegíthető a végbélmirigy kiürülése. Valamint, ha már fent említett tüneteket észrevették, ajánlott minél hamarabb állatorvoshoz fordulni, hogy ne súlyosbodjon az állapot. Ugyanakkor ha nincsenek tünetek, a bűzmirigyek rendszeres kinyomása nem javasolt.