Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Bőrférgesség – szívférgesség

A jó idő megjelenésével együtt számíthatunk a vérszívó élősködők, közöttük a szúnyogok tömeges elszaporodására. Ez több állategészségügyi problémát is felvet, melyek közül hazánkban talán legfontosabb és legaktuálisabb a szív- illetve a bőrférgesség.

bőrférgesség

A szívférgességről napjainkban egyre több szó esik, így a legtöbb gazdi már tisztában van az általa okozott kártételnek és a megelőzés fontosságának. A bőrférgek fejlődésmenete nagy hasonlóságot mutat a szívférgekéhez, ezáltal a két betegség diagnosztikája szorosan összefonódik. Mindkét esetben a fertőződés a már fertőzött szúnyog közti gazdák vérszívásával történik meg, amelynek során bejuttatják a mikrofiláriákat, azaz a lárva formákat az állat vérkeringésébe.  Ezek az alakok a legnagyobb számban az esti órákban fordulnak elő a perifériás keringésben. Ilyenkor a legaktívabbak, így ekkor van a legnagyobb esélyünk a fertőzöttség kimutatására, amely vérvétellel és az azt követő tesztek elvégzésével történik. A vérben keringő mikrofiláriák néhány hónap alatt felnőtt férgekké alakulnak, amely sokszor tünetmentes, de feltűnhet vándorló, viszkető, korpázó csomók képében is.

Fifi kutya esetében a diagnosztika folyamata kissé leegyszerűsödött: a kutyus oldala beakadt a kerítésbe, emiatt egy kb. két tenyérnyi nagyságú nyílt sebbel érkezett rendelőnkbe. A seb ellátása során a bőr alatti kötőszövetben feltűntek a feltekeredett, mozgó bőrférgek, amelyeket az alábbi fotón láthatunk. A műtét alatt eltávolítottuk a látható férgeket, a fertőzöttség kezelésére Fifi otthonra gyógyszert kapott.

bőrférgesség
index2

Amennyiben szeretne többet megtudni a bőr- illetve a szívférgesség megelőzéséről, diagnosztikájáról és kezeléséről, forduljon bizalommal patikusainkhoz vagy állatorvosainkhoz!