Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Babesiosis

 

Kórokozó

A babesiosis kórokozója a Babesia canis nevezetű protozoon (egysejtű élősködő), amelyet kullancsok vérszívásuk során terjesztenek és kutyákban okoz betegséget. A kórokozók a fertőzött kullancsokban élnek, kullancscsípés során azok nyálával jutnak a kutyák vérkeringésébe. Hazánkban kutyákon kívül előfordulhat még babesiosis lovakban és szarvasmarhákban is.

[ezcol_1half]babesiosis tünetei[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]Babesiosis[/ezcol_1half_end]

A betegség kialakulása, tünetei

A fertőzést követően a kórokozó a gazdaállat vörösvérsejtjeiben telepszik meg, ott szaporodik, és előbb utóbb a sejtek felbomlását, pusztulását okozza (hemolízis). Az így kijutó élősködők újabb vörösvérsejteket támadnak meg, és folytatják a kártételt, amelynek több következménye és szövődménye is van / lehet: vérszegénység (anaemia), vesekárosodás, májkárosodás, autoimmun eredetű vérszegénység.

A vérszegénység két dologból adódik: egyrészt a már említett kórokozó miatti vörösvérsejt szétesésből, valamint abból, hogy ha az immunrendszer babesiákkal fertőzött vörösvérsejtet észlel, elkezdi azoknak az elpusztítását. Amennyiben ez a reakció túlzott mértékűvé válik és a nem fertőzött vérsejtek is áldozatul esnek, egy nagyon súlyos szövődmény az un. autoimmun hemolítikus anaemia alakul ki, melyet nagyon nehéz kezelni. A nagyfokú hemolízist gyakran sárgaság (icterus) is kíséri.

A nagy mértékű hemolízis következményeképpen a vörösvérsejtekből kijutó hemoglobin (=vérfesték, oxigén és szén-dioxid szállítására alkalmas vegyület, normális esetben a vörösvérsejteken belül található) felgyűlik a véráramlatban, amelyet a vesének kell onnan kiszűrnie. A vérfesték áthaladva a vese szűrőrendszerén károsíthatja azt, veseelégtelenséget, később veseleállást okozva.

A haemoglobin lebontásában egy másik szerv, a máj tölt be komoly feladatot, így nagy mértékű hemolízis esetén májelégtelenség kialakulására is lehet számítani.

A fent említett folyamatok a következő tünetekben nyilvánulhatnak meg: láz, bágyadtság, étvágytalanság, sápadt vagy icterusos nyálkahártyák, sötétbarna vagy vörös vizelet, fájdalmas has.

Diagnózis

A diagnózis felállításához több tényezőt is figyelembe kell vennünk:

  • Kórelőzményben kullancscsípés, nem megfelelő kullancs elleni védelem.
  • Tünetek (láz, bágyadtság, étvágytalanság, sápadt vagy icterusos nyálkahártyák, sötétbarna vagy vörös vizelet, fájdalmas has)
  • Vérvizsgálat: vérkenetben a kórokozó kimutatása, vérszegénység mértéke, gyulladásra utaló jelek, emelkedett vese- illetve májparaméterek.
  • Vizeletvizsgálat: hemoglobin és vér jelenléte.

Kezelés

  • A babesiák elpusztítására az imidakloprid hatóanyagú Imizol injekciót adjuk, majd 2 nap múlva megismételjük. Ez 28 napig véd egy újabb fertőzés kialakulásától.
  • Az autoimmun hemolítikus anémia megelőzésére gyulladáscsökkentőt alkalmazunk.
  • Az esetlegesen kialakuló másodlagos fertőzések megelőzésére antibiotikumot adunk.
  • Rossz általános állapot, véres vizelet és veseelégtelenség esetén infúziós kezelés indokolt.

yorkshire-terrier-361730_1280

Kórjóslat

Időben felállított diagnózis és megkezdett kezelés ill szövődménymentes gyógyulás esetén a kórjóslat kedvező, egyéb esetben a kutya néhány napon belül elpusztulhat.

Megelőzés

A babesiosis megelőzése megegyezik a kullancsfertőzés megelőzésével. A kullancsok elleni védekezés legfontosabb eszköze a távoltartás. Ezt több módon is megvalósíthatjuk: különféle cseppek, nyakörvek, spray-k és tabletták segítségével. Ezen kívül kedvenceinket minden séta után át kell vizsgálni, és amennyiben kullancsot találunk, azt el kell távolítani. Végül, kertünk rendben tartásával távol tarthatók a kullancsok, ugyanis a szépen megnyírt pázsitot – ahol nincs árnyék – elkerülik, mert nem bírják a hőséget és a tűző napot.

További kérdéseikkel forduljanak bátran állatorvosainkhoz, patikusainkhoz.