Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Alapoltások kölyökkorban 2 – Szopornyica elleni védelem

A kölyökkori alapoltások sorozatunk második részében a szopornyica vírus elleni védelemről és annak fontosságát ismertetjük.

kozmetika 2

Mi okozza?

Ezt a már a XVIII. század óta ismeretes kórt egy morbillivírus, a kutya szopornyica vírusa (CDV) okozza. A betegség az emberi kanyarónak (morbilli) közeli rokona.

Mik a tünetei?

A szopornyica elsősorban légzőszervi betegség, mely viszont sok szövődménnyel, például idegrendszeri károsodással járhat.  A vírus bármilyen korú kutyát megbetegít, de elégtelenül vakcinázott, pár hónapos kölykökben a legsúlyosabb a kór lefolyása.

A beteg kölykön először csak bágyadtság és étvágytalanság tűnhet fel, később ahogy a vírus megtámadja a felső légutakat orrfolyás, a szemek váladékozása és köhögés jelentkezik. Baktériumokkal társulva ez a felső légúti fertőzés tüdőgyulladássá súlyosbodhat. A kórokozó eközben sok más szervet is megtámadhat, így előfordulhat bőrkiütések megjelenése, az orrtükör és a talppárnák megkeményedése, hányás, hasmenés, és látáskárosodás is. Intenzív kezelés ellenére az elégtelenül vakcinázott kölykök gyakran el is pusztulnak. Sajnos a heveny légúti betegség átvészelése után sem lehet még megnyugodni: a szövődményes idegrendszeri károsodás tünetei a látszólagos gyógyulás után akár 3 héttel is kialakulhatnak. Az ilyen kutyákban számos rendellenesség, például egyre súlyosbodó zavart mozgás, vakság, izomrángás és görcsrohamok jelentkeznek.

Idősebb kutyákban a szopornyica vírusa kennelköhögéshez hasonló, enyhébb felső légúti betegséget okozhat, megfelelő immunvédelem nélkül azonban náluk is fennáll az idegrendszeri szövődmények veszélye.

Distemper02

Gennyes orrfolyás szopornyicás kutyában

Hogyan kaphatja el a kutyám?

Bár az elterjedt vakcinázásnak köszönhetően a szopornyicás megbetegedések száma ma már alacsony, a vírus jelen van, az oltatlan ebeket ma is veszélyezteti!

A szopornyica hasonlóan terjedhet a náthához: a fertőzött állatok légúti váladékaikkal (köhögéssel, tüsszögéssel, közvetlen érintkezéssel) könnyen átadhatják a vírust saját kutyánknak is. A kórokozó bélsárral és vizelettel is ürül, így még az is veszélyes lehet, ha kedvencünk fertőzött kutya által megjelölt tárgyakat szaglászik. Bár a szopornyica vírusa a környezetben pár nap alatt elpusztul, a fertőző ebek igen hosszú ideig, 3-5 hónapon át ürítik azt!

A szopornyica könnyen átlépi a faji határokat, kutyákon kívül sokféle más állatot is megbetegíthet: például farkasokat, rókákat, görényeket, menyéteket, borzokat, de akár állatkerti állatokat is (pl. nagymacskákat, fókákat, elefántokat stb.). Ha kutyánk találkozhat vadállatokkal, azoktól is elkaphatja a vírust. Házimacskákra a szopornyica nem veszélyes, ők nem is terjesztik a betegséget.

Mi elkaphatjuk?

Bár a szopornyicát a kanyaróhoz igen hasonló vírus okozza (kanyaró ellen oltott kutyák immunisak lesznek a szopornyicára is!), és a két betegség tünetei is hasonlóak (légzőszervi betegségek, de jelentkeznek bőrkiütések is, szövődményként pedig idegrendszeri károsodást okozhatnak), emberi megbetegedésre mégsem volt még példa.

Hogyan gyógykezelhető?

Ha egy elégtelenül oltott állat betegszik meg, sajnos a gyógykezelés kimenetele kétes. A vírus elleni immunválaszt injekciós ellenanyagokkal lehet támogatni, a bakteriális társfertőzés legyőzésére antibiotikumok adása szükséges. Az étvágytalanság és esetleges hányás, hasmenés miatt infúzió adása segítheti kutyánkat a kór átvészelésében. Ha a betegség heveny légúti szakasza súlyos lefolyású, valószínű az idegrendszeri károsodás kialakulása is. Ha az agyi tünetek egyszer megjelennek, kicsi a gyógyulás esélye.

Miként lehet védekezni ellene?

Szerencsére a vírus a külvilágon nem képes hosszan túlélni, így ha csak nincs fertőzött állat kutyánk környezetében, jó eséllyel nem kaphatja el a betegséget. Fontos, hogy kölyökkutyánkat egészen addig tartsuk biztonságban elzárva más kutyáktól, ne vigyük sétálni, míg meg nem kapta összes oltását. A rendszeres vakcinázás a későbbiekben is védelmet nyújt a szopornyica ellen.


 

Köszönet a képért a Wikipedia szerkesztőinek!