Turul Állatkórház és Patika Gödöllő

Alalpoltások kölyökkorban 3 – Rubarth kór elleni védelem

A kölyökkori alapoltások sorozatunk harmadik részében a fertőző májgyulladás elleni védelemről és annak fontosságát ismertetjük.

rubarth-kórMi okozza?

A kutya fertőző májgyulladásának, vagy más néven a Rubarth kórnak az okozója egy adenovírus (CAdV-1).

Mik a tünetei?

A vírus főleg a májat és az ereket támadja. A betegség lefolyása függ a kutya korától, vakcinázottságától. Oltatlan kölyökkutyákban a legveszélyesebb a fertőzés: náluk a súlyos májelhalás gyorsan halálhoz vezet.

Védtelen kölykökben a vírus kezdetben lázat, bágyadtságot, étvágytalanságot, mandulagyulladást, szem- és orrfolyást okoz. A májgyulladás miatt hasi fájdalom, hányás, hasmenés, ritkán sárgaság jelentkezik.

A máj- és érkárosodás következtében nagyon sokféle tünet alakulhat ki: vérzékenység miatt száj- és orrvérzés, valamint véres bélsár és vizelet jelentkezhet, elhúzódó betegségben a fej, a nyak és a has alja ödémásan megduzzadhatnak. Egyes esetekben felső légúti gyulladás, köhögés, akár tüdőgyulladás is társulhat a többi tünet mellé. Ritkán idegrendszeri károsodás, rendellenes mozgás, vakság, bénulás vagy görcsök alakulhatnak ki. A legyengült szervezetet könnyen megtámadják baktériumok is.

Ha kutyánk ezt a heveny, életveszélyes szakaszt túlélte, a gyógyulás után több mint egy héttel is megjelenhet a jellegzetes szövődmény, a kék szem betegség, mely a szaruhártyák átmeneti, vagy tartós elhomályosodásával jár. A lábadozást tovább nehezíti, hogy a látszólag felépült kölyökben akár krónikus vesebetegség is kialakulhat.

Felnőtt és megfelelően vakcinázott kutyákban a vírussal való fertőződés általában tünetmentes, esetleg enyhe megbetegedéssel jár.

A Rubarth kór egyik szövődménye, az ún. kék szem betegség

A Rubarth kór egyik szövődménye, az ún. kék szem betegség

Hogyan kaphatja el a kutyám?

A megbetegedés szerencsére a vakcinázásoknak köszönhetően ma már nagyon ritkán fordul elő kutyákban, de a vírus sajnos még mindig jelen van.

A betegség terjedését két dolog segíti: egyrészt ez a kórokozó igen ellenálló, a környezetben akár hónapokig túlélhet, a legtöbb fertőtlenítőszer pedig hatástalan ellene. Másrészt a fertőzött állatok a vírust főleg vizeletükkel igen hosszan, 6-9 hónapon át ürítik. Oltatlan kutyánk így bárhol ki lehet téve a fertőző májgyulladás veszélyének, ahol ilyen hordozó állat járhatott.

A Rubarth megfertőz más kutyaféléket, így rókákat is, ezért a vadállatok által elérhető területeken különösen fennállhat a kórokozóval való találkozás veszélye.

Mi elkaphatjuk?

Nem, a fertőző májgyulladás vírusa nem képes embereket megbetegíteni.

Hogyan gyógykezelhető?

Oltatlan, fiatal kutyákban a kezelés sikeressége kétes. Ha elég korán adják, injekciós ellenanyagok támogathatják kutyánk vírus elleni immunválaszát. Ezen kívül a hányás és hasmenés miatt intenzív infúziós terápia, a bakteriális társfertőzések miatt antibiotikumok, a májkárosodás miatt májvédő és méreganyagokat megkötő gyógyszerek adása segítheti a beteg túlélését. Súlyos vérzékenység esetén vérátömlesztés is szükségessé válhat. Ha a heveny szakasz átvészelése után kialakulnak a szem és vese szövődmények, azok további kezelést igényelnek.

Miként lehet védekezni ellene?

A megbetegedéstől vakcinázással tudjuk a leghatékonyabban védeni kutyánkat. Míg meg nem kapta összes kölyökkori oltását, óvjuk kedvencünket a külvilágtól, ne vigyük olyan helyekre, ahol más kutyák, esetleg rókák járhattak, az állatorvosnál se tegyük le őt a földre. Bár a betegség ma már nem olyan elterjedt, a kórokozó környezetben való hosszú túlélése, a vad kutyafélékben való jelenléte, és a fertőzött állatok hosszas vírusürítése miatt nem szabad elhanyagolni a fertőző májgyulladás veszélyét.

Érdekesség, hogy a kölyökkori kombinált vakcinák nem közvetlenül a Rubarth kór vírusát (CAdV-1), hanem az azzal szoros rokonságban álló, kennel köhögést okozó adenovírust (CAdV-2) tartalmazzák. Ennek oka az, hogy a fertőző májgyulladás kórokozója még legyengített vakcina formájában is kiválthat szemkárosodást.

Köszönet a képért az Animalsdiseasesclinic.com szerkesztőinek!